Porta Nigra en Kaiserthermen

Porta Nigra en Kaiserthermen

Kulturelles Erbe Rheinland-Pfalz, Koblenz, Deutschland
18 september 2013

Prijsvraagbijdrage voor een nieuwe enscenering in de Porta Nigra en de Keizerthermen in Trier

Een bezoek aan de stad Trier, en vooral aan de Porta Nigra en de Kaiserthermen, is een uitstekende manier om het Romeinse Rijk te begrijpen. Onze interpretatie is bedoeld als een toegevoegde waarde voor een bezoek aan de Porta Nigra en de keizerlijke thermen. Daarbij willen we niet de aandacht afleiden van de bijzondere overblijfselen.

Voor de film in de keizerlijke thermen is gedacht aan een vorm die refereert aan de Romeinen, hun gebouwen, met de opbouw, maar ook met de geleidelijke verdwijning en met blokken of stukken die overgebleven zijn. Deze doos is een dichte, afgesloten ruimte die langzaam opener en gefragmenteerder wordt. Buiten gaat hij verder in de vorm van zitmeubelen en tafels. Wij nemen plaats bij of tussen de Romeinen.

In de Porta Nigra gebruiken we hetzelfde vormthema als in de Kaiserthermen. Raster en ligging spelen daarbij een rol. De oriëntatie van de maquette is gelijk aan die van de stad. Op deze manier ziet een bezoeker op de maquette hetzelfde als wat hij buiten ziet. Alleen dan in een andere tijd. In de ruimte bevinden zich kijkers die naar buiten gericht staan. Andere kijkers staan op het model gericht. Door te draaien is een kijker te richten. Dan is er informatie over de betreffende gebouwen te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *