Heimat im Museum (icoon) Heimat im Museum

Heimat im Museum

Duits-Poolse geschiedenis in locale en regionale musea. Lezing over het museale werk op het spanningsveld tussen maatschappelijke eisen, politieke werkelijkheid en economische noodzaak.

Workshop van de Academia Baltica, Akademie in de Baltische regio Lübeck, met het Institut voor Geschiedenis van de Universiteit Oldenburg

Plaats: Gustav-Heinemann-Onderwijsinstelling, Malente (Holsteinische Schweiz)

Sinds het begin van de politieke en sociale transformatie van Polen zijn in de voormalig bij het Duitse rijk behorende west- en het noordelijke gebieden van het land talrijke lokale of regionaal-historische musea en tentoonstellingsinitiatieven ontwikkeld. Zij verzamelen onder andere de getuigenissen van de dagelijkse cultuur van de tijd vóór 1945 en dragen er zo toe bij om een nieuwe verhouding tot het Duitse cultureel erfgoed van deze gebieden te ontwikkelen. Deze jonge initiatieven staan in Duitland tegenover een gevestigd multiform landschap van regionale en lokale musea met gelijkaardige interessezwaartepunten.

Wij willen met medewerkers van lokale en regionaal-historische musea, museumpadagogen en didaktische historici, maar ook met geïnteresseerde tentoonstellingsontwerpers diskutiëren over het spanningsveld tussen een monolitische presentatie van de lokale geschiedenis en het opnemen van „vreemde, andere“ elementen. De omgang met de dagelijkse cultuur zal daarbij evenzeer ter spraken komen als de presentatie van het derde rijk en de verdrijving, nieuwe vestiging en integratie.

Heimat im Museum?Heimat im Museum?
Museale Konzeptionen zu Heimat und Erinnerungskultur in Deutschland und Pole
n
Herget, Beate / Pleitner, Berit (Hrsg.)
Series: Colloquia Baltica – Volume 14
ISBN 978-3-89975-115-4 br. (Softcover)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *