De Martinustoren (icoon) De Martinustoren

De Martinustoren

3 oktober 2010

Alles over Gennep tussen de klokkentouwen

De gerestaureerde Martinustoren in Gennep is tegenwoordig toegankelijk voor het publiek. In de oorlog raakte deze toren zwaar beschadigd, daarna raakte deze in verval. De toren is oorspronkelijk een ontwerp van Pierre Cuypers, telt vijf verdiepingen en herbergt nu een informatiecentrum over de Gennepse cultuurhistorie en natuur.

Het ontwerp dat de hoogte van het gebouw wil benadrukken bestaat uit een touwconstructie die van boven naar beneden in de toren hangt. De touwen refereren aan het vroegere klokkenluiden. Aan de touwen hangen op elke verdieping twee kubussen.

Elk van de verdiepingen besteedt op geheel eigen wijze aandacht aan een specifiek thema. De opstelling op de begane grond staat symbool voor de gemeenschap van Gennep die gezamenlijk inspanningen doet om dingen voor elkaar te krijgen. Te zien is wie de restauratie en inrichting van deze toren mogelijk heeft gemaakt. Andere thema’s zijn: geschiedenis en archeologie, de Tweede Wereldoorlog, verloren gebouwen, het Duits Lijntje en natuur en landschap. De bovenste verdieping is ingericht als uitkijkpost.


Video via www.martinustoren.nl

Bezoekerscentrum Martinustoren bevindt zich op een plek met een bijzondere historie. Door de strategische ligging tussen Maas en Niers en de ligging vlakbij de Rijn heeft het Land van Maas & Niers een bijzondere geschiedenis te vertellen. De Martinustoren stipt met zijn tentoonstelling de cultuurhistorie en de landschappen aan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *