De Groene Grens (icoon) De Groene Grens

De Groene Grens

Natuurmuseum Nijmegen, Schwanenturm Kleve
September 1992

Een reizende en dubbele tentoonstelling over de toekomst van de groene strook die overblijft bij het wegvallen van de grens tussen Duitsland en Nederland

Roodwitte slagbomen, een uitkijktoren. Een sombere dreigende versperring dwars door de ruimte. Met een boodschap die er opvallend uitspringt. Drieëndertig keer laat je hier als bezoeker zelf de grens open gaan. Symbolisch, maar ook om extra te prikkelen en de aandacht te vragen voor wat er met het grensgebied gaat gebeuren.

Bij een picknickplekje krijg je een goed beeld van de gehele grensstreek, van het uiterste zuiden tot in het noorden. Je kunt ook zelf de grensstreek gaan bekijken op de fiets die iets verder in de opstelling staat. De fiets als symbool voor de recreatiewaarde van het gebied.

De tentoonstelling geeft aan dat we hoopvol zijn over de toekomst, maar ook bezorgd. We zien dat een gans maar aan één kant van de grens veilig is. Een das kan juist beter door een tunnel naar de andere kant van de grens vluchten. Een presentatie met veel foto’s en informatie. Met geluiden, dieren, en een fleurige vloerkaart van een deel van de grensstreek. De grens die als een chaotische constructie begint, loopt langzaam af en eindigt op deze kaart als enkel een lijn door een groen landschap.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *