De Eerste Wereldoorlog

De Eerste Wereldoorlog

15 maart t/m 26 juli 2009

Oorlogsperceptie en -herinneringen in de regio van Cloppenburg

Het begin van de Eerste Wereldoorlog in 1914, stortte een welvarende samenleving in een, voor tijdgenoten onvoorstelbare, vier jaar durende ramp. Aan het front, in aanwezigheid van een oorlogsmachine van een tot nu toe ongekende brutaliteit, voelde al snel “niemand zich meer mens”.

Bij het thuisfront daarentegen werd tot op het laatst een verre oorlog ervaren, die in de toenmalige media als een reeks van overwinningen werd weergegeven. Deze officiële propaganda stond in contrast met de persoonlijke ervaringen. Waarneming, bezorgdheid en herinnering stoelden hier op verhalen op privéberichten en op een ware vloed van visuele en geschreven media die hun weg vonden van de fronten naar de woonkamers thuis.

De gevolgen zijn al lang onzichtbaar geworden, maar de overgeleverde voorwerpen zijn generaties lang bewaard. De oorlogsgeneratie bezat ze als getuige van een niet te bevatten tijd, de kinderen bewaarden ze als een herinnering aan de familie, de kleinkinderen vervolgens als eigenaardige fascinerende documenten van een halve eeuw aan oorlogen.

Het is daarom geen verhaal, waarmee deze oorlog in herinnering bleef. Maar een concert van de verhalen van velen die het beleefden en eronder leden. De tentoonstelling volgt deze overleveringen, die met hun objecten en verslagen in de familie bewaard zijn gebleven, en ontsluit hun achtergronden en hun verbanden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *