De Dode Zeerollen

De Dode Zeerollen

Presentatie: 7 juni 2012

Prijsvraagbijdrage bij een tentoonstelling met fragmenten van ‘De Dode Zeerollen’

De Dode Zeerollen staan aan het begin van onze religie. Het grote belang van de Dode Zeerollen en de invloed die ze hebben op de vorming van onze maatschappij willen we met het ontwerp benadrukken.

In de ruimte is een groot schuin vlak gedacht. De kleur is oker, net als die van de rotsen in Qumran. Dichterbij blijkt dat de vlakte geheel is opgebouwd uit duizenden kleine papierfragmenten. Als een oerknal van onze godsdienst! De stukjes geven een beeld van de fragmenten die overgebleven zijn van de dode zee rollen. Ze staan symbool voor het kapotscheuren van iets waardevols. Maar ook voor het puzzelen, de leesbaarheid zoeken, het vele werk, de interpretatie, het onderzoek. We spelen in op het geheimzinnige, het sensationele en de actualiteitswaarde om de verwachting om tekstrollen te gaan zien te compenseren.

Lopende langs de vele bijzondere objecten van de tentoonstelling houd je het idee van: ‘Ik ga dadelijk zo’n echt fragment zien.’ Dan ga je omhoog naar de ruimte met de voorbereidende informatie die de voorwerpen nog bijzonderder maakt. Om uiteindelijk vanuit het felle daglicht af te dalen naar het donker, waar de fragmenten van de Dode Zeerollen rollen veilig zijn tentoongesteld. ‘De zonen van het licht tegen zonen van de duisternis.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *