C-mine Experience (icoon) C-mine Experience

C-mine Experience

Februari 2007

Een augmented reality experience in de ondergrondse ventilatieschachten van de oude steenkolenmijn Winterslag, Genk

Voorstel voor een augmented reality experience in de ondergrondse ventilatieschachten van de oude steenkolenmijn Winterslag, Genk.

Daal af in de mijn en laat de omgeving langzaam op je inwerken… Wie werkten hier? Wat is hier gebeurd? Hoe was het om hier te leven en te werken?

Door middel van ‘augmented reality’ (een techniek om een virtuele wereld te mixen met de echte wereld) wordt een extra laag toegevoegd aan de zintuigelijke ervaring van de bezoeker.

We krijgen als bezoeker een speciaal pak aan, compleet met een lichte rugzak, een lamp en een mijnwerkershelm. De helm heeft een speciaal vizier: een combinatie van bril en beeldscherm. De helm voegt aan het ‘echte’, zichtbare beeld een virtuele laag toe.

We dalen af. We horen grote machines dreunen. Via kleine kronkelgangetjes in het complex komen we langs enorme ventilatorschoepen. Het wordt stil. We zijn gearriveerd in de vochtige, schemerige ventilatieschachten. De helm heeft verrassingen in petto. Dankzij de helm kunnen we soms dwars door de wanden van de tunnel kijken naar de honderden meters dieper zwoegende paarden. We horen flarden van gesprekken in het ‘Algemeen Citées’, we zoeken een eenzame groep jongens die door een instorting is afgesloten, we zien een stel kompels al mopperend door de wand heen stappen, we maken kennis met de smeltkroes van mensen uit de cités, we nemen een actueel kijkje op het toneel van de schouwburg in het C-mine complex…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *